Ambitieus SAMCO gaat voor "de top van de internationale onderhoudsmarkt”

Bedrijventerreinen schieten als paddenstoelen uit de grond. De economie bloeit en bedrijven groeien daarin mee. Zo ook SAMCO, onderhoudsbedrijf voor vliegtuigen over de hele wereld.

Constant van Schaik, CEO, kan hierover getuigen: “De vliegtuigindustrie groeit wereldwijd enorm hard. Ik zie de toekomst van SAMCO dan ook erg rooskleurig in. Samen met onze gepassioneerde medewerkers is SAMCO erg ver gekomen. Maar we zijn nog niet klaar. We gaan voor een plek in de top van de internationale onderhoudsmarkt.”

Recent groeide SAMCO fysiek, met de opening van een nieuwe hangar. Volgens van Schaik is deze hangar een cruciaal onderdeel voor de groei van het bedrijf. “Doordat we nu meer capaciteit hebben, kunnen we onze marktpositie sterk verbreden met nieuwe vliegtuigtypes.” Maar met groeien, komen soms ook groeipijnen.

Onderhoudspersoneel

Een uitbreiding zorgt voor werkgelegenheid, maar daar knelt het schoentje wat. Er is steeds meer behoefte aan technisch geschoold onderhoudspersoneel, maar die zijn niet makkelijk te vinden. Momenteel heeft SAMCO 15 openstaande vacatures verspreid over drie niveaus. Om het in perspectief te zetten: dagelijks werken er 200 medewerkers bij SAMCO in Maastricht en diverse buitenlandse locaties.

Van Schaik: “We nemen voortdurend mbo’ers met een technische basisopleiding aan die we vervolgens zelf opleiden tot gespecialiseerd monteur. Ook voor diverse andere disciplines zoals interieur en plaatwerk, leiden we studenten zelf op. Op dit moment lopen er 10 studenten stage van het Aviation Competence Centre/ Techniek College om de hoek. We werken nauw met ze samen; zonder hen zou het erg lastig zijn om voldoende kandidaten te vinden.”

In Aviation Valley ziet van Schaik voornamelijk kansen om deze openstaande vacatures op te vullen: “Een betere profilering van het gebied, meer bekendheid en een leuke uitstraling trekken altijd aan”, besluit hij.

Bert Schols