De Vertrekhal: “Een vitaal mens kan beter met veranderingen omgaan”

Arlette Daemen (ADDIC en Andi Smart Print Solutions) en Martijn Meij (benVitaal)

Arlette Daemen (ADDIC en Andi Smart Print Solutions) en Martijn Meij (benVitaal)

In ‘De Vertrekhal’ ontmoeten elk kwartaal twee (on)bekenden elkaar. Samen denken ze na over samenwerken op Aviation Valley. Vandaag nemen Arlette Daemen (ADDIC en Andi Smart Print Solutions) en Martijn Meij (benVitaal) plaats op de (vernieuwde!) bankjes.

Arlette en Martijn hebben elkaar ongeveer een jaar geleden gevonden in hun gezamenlijke passie voor vitaliteit. Beiden werken niet met toeval aan dit onderwerp. Martijn daarover: “Ik merk dat Arlette echt een intrinsieke drive heeft voor het onderwerp vitaliteit. Ze wil hier echt het verschil mee maken, en dat spreekt me aan.” Arlette vult aan: “Vitale organisaties door vitale mensen, het voelt inderdaad als mijn missie. Ik denk dat we allebei geloven dat delen vermenigvuldigen is. Dat maakt onze samenwerking ook zo goed.”

Arlette heeft een eigen bedrijf: ADDIC en werkt bij Andi Smart Print Solutions als HR- en vitaliteitsmanager. Martijn is projectmanager bij benVitaal, een adviesbureau met 30 medewerkers. “Het is belangrijk gezond van lichaam en geest te zijn,” vertelt Arlette, “een vitaal mens kan beter met veranderingen in de buitenwereld omgaan.” Martijn vult aan: “Als je kijkt naar deze regio met een krimpende arbeidsmarkt bijvoorbeeld, is het slim om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van je mensen.”

Schermafbeelding 2019-02-14 om 14.13.15.png

Samenkomen

Op de vraag waar ze samen aan werken, vertellen beiden enthousiast over de twee gehouden bijeenkomsten op Aviation Valley. Arlette: “Door de betrokkenheid van Frits Keulen, algemeen directeur van Andi Smart Print Solutions, bij het onderwerp, heb ik de ruimte gekregen om dit onderwerp te trekken op Aviation Valley. We hebben eind vorig jaar een bijeenkomst georganiseerd voor ondernemers op het terrein. Door samen te komen, hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.” Martijn: “Vitaliteit klinkt moeilijk maar je moet haar heel eenvoudig benaderen. Grote kans dat je al kunt leren van je buurman. Omdat wij samenwerking hier net als Arlette en Andi belangrijk vinden, hebben wij de tweede bijeenkomst gefaciliteerd.”

Spiegel

Aan wat voor projecten moet ik denken? Arlette: “Werkdruk is een onderwerp dat vaak wordt genoemd. In gesprek gaan daarover met je leidinggevende helpt al. Maar we houden werknemers ook een spiegel voor: wat kunnen ze zelf doen aan de werkdruk die ze ervaren?” Martijn geeft aan: “Het is wel van belang dat organisaties zich bewust zijn van hun rol, anders slaagt dit soort projecten niet.” Arlette noemt nog een aantal concrete voorbeelden: “Bij Andi, een bedrijf dat snel groeit, zijn we op dit moment aan de slag met een onboardingprogramma waarbij aandacht is voor de bedrijfscultuur en de rol van medewerkers hierin. Een ander voorbeeld is het opzetten van een gezondheidsbeleid in plaats van een verzuimbeleid.”

Netwerk

Arlette: “Ik vind het mooi dat er ook buiten de bijeenkomsten om contacten zijn gelegd. Zo heb ik met een aantal HR-managers individueel gespard over onze aanpak en concrete tools uitgewisseld en weet ik dat andere deelnemers elkaar ook hebben opgezocht. Ik zie mijn rol in de toekomst ook om anderen te blijven enthousiasmeren en om mensen met elkaar te verbinden.”

LEES OOK: Vijf tips voor een vitale werkdag

Meld je aan

De volgende bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 maart om 15 uur bij benVitaal. Daarin wordt het thema ‘Duurzame Inzetbaarheid voor leidinggevenden’ behandeld, gaan we in op de mogelijkheid om voor 8 april een Europese subsidie aan te vragen voor vitaliteitsprojecten en is er uiteraard volop ruimte om kennis en expertise uit te wisselen.

Aanmelden kan via Martijn, via meij@benvitaal.nl.


Ook plaatsnemen op ons bankje? Wij regelen graag een ontmoeting met een (on)bekend persoon naar keuze. Meld je aan via: info@aviationvalley.nl.

Filip Vranckx