Schermafbeelding 2021-09-17 om 10.06.27.png
Ondernemen, Community, Veiligheid

Bescherm uw onderneming tegen georganiseerde criminaliteit

02 juni 2021

We kennen inmiddels allemaal de voorbeelden van hennepteelt. We lezen het in de krant, nietsvermoedende ondernemers die hun bedrijfsruimte verhuren aan – wat later blijkt – criminele netwerken. Denk niet te snel ‘dat overkomt mij niet’. Heel recent gebeurde dit weer op verschillende plekken in de drie gemeenten in de Westelijke Mijnstreek.

De georganiseerde criminaliteit wordt steeds vindingrijker: we zagen recent tijdens een bedrijfscontrole in het kader van het project “Aanpak spookbedrijven Westelijke Mijnstreek” een loods die verhuurd werd om foodtrucks in te stallen. Niets mis mee, zou je denken, totdat bleek dat er in elke foodtruck hennepstekjes waren geplaatst. Er werden in totaal meer dan twintigduizend hennepstekjes aangetroffen. Ook waren in een groot bedrijfspand voorbereidingsactiviteiten uitgevoerd voor de inrichting van een grote hennepplantage. In dit soort situaties weet de eigenaar van het pand vaak van niks, maar draagt deze wel de consequenties.

Veilig verhuren

Denk niet te snel ‘dat overkomt mij niet’. Meestal is het niet de bedoeling en merken we het niet direct als we betrokken raken bij de onderwereld. Criminelen oefenen vervolgens invloed uit en onder druk vervagen normen of handelen mensen uit angst. Lees meer informatie op deze website. Hier staat ook een checklist bij het verhuren van een bedrijfsruimte.

U wordt benadeeld!

Daarnaast benadeelt ondermijning ook het normale zakenleven. Waardeverlies van panden, omzetverlies voor bedrijven door oneerlijke concurrentie en onveilige situaties. Criminele activiteiten vinden vaak niet zichtbaar plaats, maar als u alert bent, wordt het vaak wel zichtbaar. Lees er meer over in de flyer 'Samen tegen ondermijnende criminaliteit'.

Meld verdachte situaties in uw omgeving. Zo kan uw melding een klein stukje van een puzzel zijn, en is deze juist heel waardevol om de gehele situatie in beeld te krijgen. Melden kan ook altijd anoniem.

  • Bel de politie via 0900-8844 of bij een acute situatie via 112
  • Bel of meld via Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl