aviation-valley-nieuws-06.jpg
Ondernemen

Interview met Fons Latour

23 februari 2018

Fons Latour, Head of Aviation Development Maastricht Aachen Airport:

“Dit is hét moment om je hier te vestigen”

De ontwikkeling van bedrijventerrein Aviaton Valley is een unieke kans voor ondernemers in de regio, denkt Fons Latour, head development van Maastricht Aachen Airport. “Nu de luchthaven een ongekende boost verwacht in het luchtverkeer is dit hét moment om je hier te vestigen.”

Grootschalige terreinen waar bedrijven zich kunnen vestigen; daarvan zijn er niet meer veel in Nederland. Zeker niet zo dicht bij een luchthaven en snelwegen. De kavels zullen dan ook snel vergeven zijn, verwacht Latour. “Dit is echt het moment dat je erbij moet zijn. Aviation Valley is het laatste bedrijventerrein dat in de omgeving van de luchthaven kan worden ontwikkeld.”

Volop ruimte om te groeien

De ruimte die met Aviation Valley beschikbaar komt, zal hard nodig zijn, verwacht Latour. Want Maastricht Aachen Airport gaat de komende tijd een sterke groei tegemoet in zowel het goederen- als personenvervoer. “Alle grote luchthavens in Nederland worstelen met beperkte capaciteit, zeker voor vracht. MAA wordt dus in rap tempo een steeds aantrekkelijker alternatief. Hier is immers nog volop ruimte om te groeien.”

200 procent groei

“Bovendien is de ligging van de luchthaven zeer gunstig tussen de Randstad, het Ruhrgebied en Noord-Frankrijk, pal aan de A2 en A76. En je zit hier natuurlijk ook relatief dicht bij economische motors als Chemelot, Nedcar en logistieke hub Venlo.” Latour verwacht dat zowel het vrachtvervoer als personenverkeer via MAA de komende jaren met ongeveer 200 procent gaat groeien.

Synergie-effecten

De wisselwerking tussen de luchthaven en het bedrijventerrein Aviation Valley zorgt volgens hem voor een vliegwieleffect. “De sterke groei van MAA zal ook de ontwikkelingen op Aviation Valley aanjagen. Er is hier al een heel cluster van luchtvaart- en logistiek-gerelateerde activiteiten. Er is veel kennis en kunde aanwezig, met hoogwaardige bedrijven op gebied van logistiek en transport, dienstverlening en bijvoorbeeld maintenance. Die synergie-effecten nemen alleen maar verder toe. Over 10 jaar zegt iedereen die nu te laat was voor een kavel op Aviation Valley: hadden we het toen maar gedaan!”