aviation-valley-nieuws-05.jpg
Ondernemen

Veel kansen voor bedrijven rond MMA

22 oktober 2017

Luchthaven verwacht groei van 200%

Veel kansen voor bedrijven rond Maastricht Aachen Airport

Maastricht Aachen Airport maakt zich op voor een ongekende groeispurt, zegt Fons Latour van Maastricht Aachen Airport. Hij is blij met de ontwikkeling van het naastgelegen bedrijventerrein Aviation Valley. Daarmee komt extra ruimte vrij voor de vestiging van bedrijven. “Dat is hard nodig. De vraag naar afhandeling van vracht in de regio is booming”

Latour is sinds begin dit jaar Head of Aviation Development. Daarvoor werkte hij aan de ontwikkeling van Eindhoven Airport. “Toen ik daar 15 jaar geleden begon, landden en vertrokken er zo’n 250.000 passagiers per jaar. Dat zijn er nu 5 miljoen. Dat is natuurlijk niet alleen mijn verdienste, maar ik heb wel de ambitie om zoiets ook in Maastricht voor elkaar te krijgen, zowel voor personenvervoer als vracht.”

Schiphol zit aan plafond

De lat ligt dan ook hoog. Latour: “In 2024 willen naar 250.000 ton vracht per jaar en ca. 700.000 passagiers, een verdrievoudiging ten opzichte van nu. Dat is zeker ambitieus maar wel realistisch. De ontwikkelingen in de luchtvaartsector zien er goed uit. De crisis is voorbij, dat merken we heel goed. Tegelijkertijd zitten de luchthavens van Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam aan hun plafond. We zijn de enige luchthaven in Nederland met nog volop ruimte voor groei.”

Knooppunt van vervoersmodaliteiten

“De kansen rijgen zich momenteel aaneen”, zegt Latour. En Maastricht Aachen Airport heeft volgens hem een perfecte uitgangspositie om die te benutten. “We zitten hier in dé logistieke provincie van Nederland, op een knooppunt voor verschillende vervoersmodaliteiten. Het vliegveld ligt aan de A2, vlakbij de kruising met de A76. Maar er zijn ook bijvoorbeeld geweldige mogelijkheden voor transport over het water, met bijvoorbeeld de overslagterminal in Born.”

Bedrijventerrein

Door de ontwikkeling van bedrijventerrein Aviation Valley, pal naast het vliegveld, is er volop ruimte voor nieuwe bedrijvigheid rond het vliegveld. Latour: “Dat biedt een unieke kans voor bedrijven die maximaal willen profiteren van alle transportmogelijkheden in deze omgeving. Dit is echt hét moment om te investeren in deze regio.”

Flink geïnvesteerd

Om de verwachte groei van het vliegverkeer te faciliteren wordt er de komende tijd flink geïnvesteerd op Maastricht Aachen Airport. Op de planning staan een tweede vracht-terminal, een multimodaal logistiek centrum en een ingrijpende make-over van de passagiersterminal.