DSC03527.JPG
Veiligheid

Terugblik themabijeenkomst veiligheid: wat te doen als de sirene gaat op Chemelot en MAA?

31 mei 2023

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg informeerde tijdens de themabijeenkomst Veiligheid op Aviation Valley wat je moet doen als de sirene gaat op Chemelot en Maastricht Aachen-Airport.

Op de prachtige locatie van Ekris Maastricht-Airport heeft Leron Vos het rampbestrijdingsplan van MAA gepresenteerd en aan de hand van verschillende scenario’s, zoals een vliegtuigongeval en infectieziekte, uitgelegd welke maatregelen er worden ondernomen door de Veiligheidsregio en wat dit betekent voor ondernemers in het getroffen gebied.

Aansluitend heeft Marcel Penders uitleg gegeven over de crisiscommunicatie bij een calamiteit. Bij het afgaan van de sirene of een NL-Alert geldt altijd dezelfde procedure ongeacht de locatie.

Wat te doen als de sirene gaat?

  • Ga naar binnen
  • Sluit ramen/deuren en zet de ventilatie uit
  • Volg het nieuws op L1 Radio & TV of www.vrzl.nl
  • Ga pas naar buiten als u hoort dat de situatie veilig is
  • Schakel het ventilatiesysteem weer in

Dit zijn logische stappen die bij de meeste mensen wel bekend zijn, maar toch vaak fout gaan als een incident zich voordoet. Het is dus belangrijk om dit te oefenen.


Je hebt als bedrijf een verantwoordelijkheid, maar heb je ook een plan?

Als bedrijf ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en klanten in het pand. Veel bedrijven hebben wel een protocol als er binnen het pand een incident is, maar niet als er buiten het pand iets gebeurt waardoor je niet meer naar buiten mag. Wat doe je met personeel op de weg? Klanten/leveranciers die je willen bezoeken? Hoe zet je de ventilatie uit? Hoe verloopt de communicatie intern en extern?

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg biedt hulp bij het ontwikkelen van veiligheidsprotocollen en het creëren van bewustwording bij personeel. Zo kun je sneller, beter en gerichter communiceren en ben je goed voorbereid op incidenten.

Wil je meer informatie of documentatie ontvangen zoals een meterkastkaart, banners of tekst voor op de website? Mail dan naar info@aviationvalley.nl


HartslagNu: Red jij op een dag het leven van een klant of collega?

Beek zoekt vrijwilligers voor het reanimatienetwerk HartslagNu. Wethouder Thijs van Es heeft een oproep gedaan om je aan te melden voor het landelijke oproepsysteem voor reanimatie en je AED aan te melden. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Nog geen reanimatiediploma? Geen probleem. De gemeente Beek biedt een gratis reanimatiecursus en herhalingslessen aan als je je aanmeldt op HartslagNu, voor een hartveilige gemeente Beek | Gemeente Beek.

Je aanmelden als burgerhulpverlener en AED aanmelden kan via www.hartslagnu.nl


De presentatie, Meterkastkaart en Rampbestrijdingsplan kunt u hier downloaden.